Receptas ir nuotrauka – Klaipėdos vokiečių bendrijos „Simono Dacho namai“
1 kg jautienos
0,5 kg kiaulienos
2 kiaušiniai
1 valgomasis šaukštas baltos duonos maltų džiūvėsėlių
0,7 l. Pieno
2 valgomieji šaukštai grietinės
1 arbatinis šaukštelis druskos
2 svogūnai
16 juodųjų pipirų
16 kvapiųjų pipirų grūdų
10 bulvių
1 silkė
½ šaukšto druskos
2 lauro lapai
2 valgomieji šaukštai miltų
Vandens
½ šaukštelio cukraus
2 arbatiniai šaukšteliai acto
1 valgomasis šaukštas kaparėlių.
Smulkiai sumalkite visą mėsą. Į indą sudėkite kiaušinius, džiūvėsėlių miltus, supilkite pieną, įdėkite grietinę, ištirpintą sviestą, 1 šaukštelį druskos, 1 susmulkintą svogūną, 6 sugrūstus (susmulkintus) pipirų žirnelius, 6 sugrūstus kvapiųjų pipirų žirnelius, 10 prieš tai išvirtų ir sumaltų (sutrintų) bulvių, smulkiai supjaustytą silkės filė. Viską labai gerai išmaišykite, suminkykite ir iš gautos masės formuokite didelius kukulius. Juos išvoliokite miltuose ir sudėkite į verdantį vandenį (vanduo turi juos tik apsemti).
Į vandenį įdėkite pusę šaukšto druskos, sudėkite likusius pipirus, vieną svogūną, laurų lapus ir ketvirtį valandos virkite kartkartėmis pamaišant. Tada inde gerai ištrinkite šaukštą sviesto ir šaukštą miltų. Labai atsargiai maišant supilkite ¾ sultinio, kuriame virė kukuliai, prieš tai jį perkošę. Tada sudėkite cukrų, druską, actą, kaparėlius ir 1 šaukštą grietinės. Į šį padažą dėkite kukulius, dar kartą viską užvirkite. Galima į padažą įdėti pievagrybių arba baravykų. Kukuliai patiekiami padaže su virtomis arba keptomis bulvėmis.